O dílně

O dlátech a dalším řezbářském vybavení

Na našich kurzech pracujeme hlavně s nejkvalitnějšími dláty na současném trhu - se švýcarskými dláty značky Pfeil. Během lekcí si povíme, jaká je další současná nabídka dlát na trhu a jak se mezi nimi orientovat. Začátečníkům vysvětlíme a ukážeme, jak se dláta používají a podle čeho volíme jednotlivé profily a velikosti dlát k jednotlivým řezům a opracovávání. Také si řekneme, jak se pozná dláto správně zakalené a nebo to, které je nekvalitní a nevhodné (takových je na trhu bohužel mnoho).
 

Ukážeme si jaké jsou rozdíly mezi dláty truhlářskými a dláty řezbářskými.

Předvedeme si, jak se jednotlivá dláta brousí a jaké je k tomu potřebné mít brousky a další vybavení. Podle Vašeho zájmu se můžete sami naučit dláta brousit. Je to zprvu docela náročná dovednost k osvojení. Brousí se postupně od nejhrubších, většinou karborundových, brousků. V případě, že je dláto hodně tupé nebo má ostří špatný sklon se brousí na elektrické brusce, kterou se formátuje základní brusná plocha. Potom se přechází od hrubších zrnitostí brousků ručně až po nejjemnější brousky typu břidlice a profilovaný arkansaský mramor, který je nejvhodnější k závěrečnému obtahování ostří a také odbrušování tzv. grotu z vnitřní strany dláta. V úplném závěru je dobré mít pro finální obtahování silnější kus pevné kůže. Na našich kurzech si porovnáme rovněž různé možnosti a postupy při broušení dlát. Brousíme vždy za mokra, buď tzv. na vodě nebo na petroleji. Sklon brusné plochy se volí podle nejčastěji opracovávaného materiálu. Do tvrdého dřeva je vhodnější mít sklon základní broušené plochy tupější, čím je dřevo měkčí, můžeme si dláto dovolit nabrousit v ostřejším sklonu. Ukážeme si čemu se říká když dláto tzv. píše a mnoho dalšího.

Dláta jsou ostrá jako břitva, a proto je potřeba s nimi zacházet opatrně a dávat si velký pozor na to, abychom nevhodnou manipulací dláta zbytečně netupili. Při častém přemisťování je dobré mít na dlátka ušitý futrál z pevné látky, do kterého se dláta jednoduše a rychle zabalí a jejich ostří jsou chráněná. Na kurzech se také dozvíte které dláto přiřadit k jakému lidovému názvu, jako je holajzník, flach, kozí nožka, véčko, rybí ocas, houpačka a lžička nebo háček apod.

Pokud budete s řezbářstvím začínat a přemýšlíte, že si dopředu koupíte např. z katalogu, přes internet nebo ve výtvarných potřebách základní sadu dlát, může to být trochu ošemetné, protože si nástroj většinou nemůžete předem ohmatat a zjistit, zda je to opravdu to pravé právě pro Vás. Je lepší si nejdříve dláta na kurzech vyzkoušet a promyslet, jakým směrem byste asi chtěli, aby Vaše práce dál směřovala. Jiné profily dlát totiž budete potřebovat na velké zahradní plastiky z kmenů a jiné zase na ornamentální řezbu nebo třeba na perníkové formy či loutky. Pokud neplánujete do dlát investovat ve velkém a rovnou koupit kompletní sadu (je to velice nákladná záležitost) vřele doporučujeme pořídit si základních 5-6 kvalitních dlát a postupně dokupovat další potřebné profily. Když je dláto kvalitní, nemusí se tak často brousit jako dláta levná a nekvalitní.

Řezbářská dláta, jak již bylo řečeno, se vyrábějí v různých šířkách a zakřiveních (vydutí profilu). Profil dláta se u novějších typů označuje číslem. Čím je zakřivení menší a dláto plošší, tím je číslo nižší. Takže dláto číslo 2 je téměř rovné a dláto číslo 11 je hluboce půlkulaté s profilem do písmene U. Označení dlát má ještě druhé číslo a to znamená šířku profilu.

Velká dláta s hrubou rukojetí používáme na velké sochy a na opracovávání dřeva pomocí úderů řezbářské paličky. Jemnější dláta na ruční opracování a na drobnější řezby a velmi drobná dláta na nejjemnější detaily. Rovněž tvarování držadel dlát je pro řezbáře důležité. Většinou z praktických důvodů nebývají kulatá, a to proto, aby se dláta neskoulela při práci z ponku dolů na zem a pádem se tak zbytečně netupila nebo nedošlo ke zranění. Držadla bývají šesti - až osmiúhelné a jejich délka je uzpůsobená délce ostří. Čím kratší je kovová část dláta, tím delší by mělo být držadlo a naopak.

Kontakt

MgA. Magdalena Mézlová
e-mail:
tel.: 777 289 190